Odkrijte čarobno Fidovo zijalko

Fidova zijalka
Vstop v Fidovo zijalko
Fidov gaj
Vstop v Fidov gaj - 100 m od gostišča.
Vrt zdravilnih rastlin
Vrt zdravilnih rastlin.
Stara oferija
Stara "oferija".
studenec
Na poti do studenčka izvirske vode.         

"Raziščite Fidov gaj"

Vrt zdravilnih rastlin urejen na idilični gozdni jasi je osnovan na knjigi Zdravje bolnikov iz leta 1866, lokalnega zdravilca in učenjaka Vida Strgarja – Fida . Fidova zijalka je bila kar devet let njegov dom in zatočišče. Ob ogledu si lahko živo predstavljate življenjske pogoje v jami in se spustite še globlje do manjše votline. Tam boste videli nastajajoče kraške podzemne pojave in se morda želeli v popolni tišini predati svojim lastnim mislim in meditaciji. Urejena gozdna pot vas pripelje tudi izvira studenčnice, ki vas odžeja in okrepi.

Fidov gaj je našim gostom za ogled in sprostitev na voljo brezplačno v času njihovega bivanja pri nas. Izvajamo pa tudi vodene oglede (do 2 uri) za vnaprej naročene skupine, ki ob prigrizku, zgodbah in tolmačenju vodnika omogočajo še pristnejše in globlje doživetje skrivnostne zgodbe o Fidu. Tudi za naše goste je ob vnaprej določenih terminih možen ogled Fidovega gaja z vodnikom.

"Vodeni ogledi"

Trajanje: 120 – 150 minut
Najprej si ogledamo stalno razstavo »Zdravje bolnikov« - Ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini. Le ta je v največji meri osnovana na knjigi Vida Strgarja z naslovom Zdravje bolnikov iz leta 1866. Nato se odpravimo odkrivat skrivnosti Fidovega gaja . Ogledamo si vrt zdravilnih rastlin , katere je pri svojem zdravljenju uporabljal Vid Strgar – Fida. Ob poti si ogledamo ostanke stare »oferije « in se končno povzpnemo do Fidove zijalke , njegovega dolgoletnega zatočišča. Tu se ob številnih pripovedih podrobneje seznanimo z njegovo zanimivo življenjsko zgodbo in usodo. Ob okrepčilu pa si še bolj živo pričaramo duh obdobja v katerem je živel. Po želji se spustimo do majhne dvorane na koncu jame in si ogledamo nastajajoče podzemne kraške pojave. Ob povratku si lahko na studenčku privoščimo še požirek poživljajoče izvirske vode. 

ZDRAVILEC, UČENJAK, POSEBNEŽ

Vid Strgar - Fida

Rojen je bil 15. junija 1836

Okoli tega izredno učenega solčavskega »bukovnika« še danes krožijo razburljive zgodbe, ki so v večini najverjetneje le plod človeške domišljije. Fida zagotovo ni bil čarovnik, kot so mnogi verjeli. Vsekakor pa je bil za tukajšnje, podeželske razmere izjemno izobražen človek, vendar žal ne vemo z gotovostjo, kje, kaj in kdaj se je šolal. Izjemno zanimivo in strokovno je spisal svoje bukve »Zdravje bolnikov«, to je bukve polne naukov za shlovesho zdravje spisano k pomoči kmetiškim ludem v Sulcbahi 1866«. Iz njih je razbrati, da je obvladal nemščino, francoščino in celo latinščino.Rojen je bil 15. junija 1836 v Solčavi in kot piše v krstnem listu, ki je naveden krstni knjigi župnije Solčava, krščen še istega dne. Bil je nezakonski sin in vemo, da so v tistih časih nezakonski otroci bili nekakšni izobčenci. Kot taki pa prezirljivo obravnavani. Njegova učenost kljub temu kaže na kakšno šolanje v semenišču ali vsaj v gimnaziji. Vendar se pri 27. letih, po vrnitvi v domači kraj ni imel kam vseliti, zato je poiskal zatočišče v zijalki skriti v skalovju nad sedanjim Gostiščem in muzejem Firšt, kjer je preživel kar 9 let. Tej podzemni jami domačini še danes pravijo Fidova zijalka.Sedaj pa k njegovi žal edini ohranjeni bukvi. Obseg zapisa je 396 strani, velikosti 20 x 14 cm. Strgar se je zelo potrudil nekatere rastline, ki jih opisuje kot zdravilne tudi narisati in to ne slabo. Domnevamo, da so to zelišča, ki jih je lahko našel na solčavskem območju in seveda dobro poznal. Vsebinska ureditev zapisa kaže na veliko znanje tudi v bukovniški dejavnosti. Razdelil je strani naprej na opise zdravilnih zelišč in nato po zdravilnih pripravkih, ki jih priporoča. Ta poglavja so: žaube, flajštri in kadila. Posebno poglavje posveča še »Drugim zdravilam«, kjer opisuje različne bolezni in njih zdravljenje. Vse skupaj je zaključeno še s preglednim kazalom, kar je za tovrstne in tedaj napisane zapise še prav posebej imenitno. Seveda so v zapisu številni izrazi, ki jih ni moč natančno opredeliti. O njih pomenu lahko pogosto le sklepamo, ko preberemo celoten nasvet. Naj naštejemo nekaj takih: fajht, grinte, flus, šlajn in še veliko podobnih. V njegovem zapisu so tudi sledi ogabne medicine, ki je bila v 16. stoletju zelo aktualna. Priporoča: konjske fige, iztrebke ovac in podobno. Za zdravljenje uporablja tudi živali: žabe, deževnike, največkrat pa potočne rake. Knjigo Zdravje bolnikov danes hrani Slovenska akademija znanosti in umetnosti v Ljubljani.

Vid Strgar Fida
DEDIŠČINA LJUDSKE MODROSTI

Cenik ogledov Fidovega gaja

Ogled Fidovega gaja je možen zgolj z vodnikom, ob vnaprejšnjem dogovoru in naročilu vodenja. Maksimalno število je 25 oseb v eni skupini. Zaradi konfiguracije terena, prostorskih zmožnosti in varnostnih razlogov si Fidovega gaja skupina večja od 25 oseb ne more ogledati naenkrat. V primeru obiska številčno večje skupine oseb je potrebno le to razdeliti na dve ali več manjših. Za ogled Fidovega gaja priporočamo primerno športno opremo in obutev. Pri nočnem ogledu je maksimalno število 15 oseb v eni skupini.


Dnevni sprehod
image Description
9€ na osebo
11 - 15 oseb
na vsaki dve odrasli osebi 1 predšolski otrok brezplačno
na vsaki dve odrasli osebi 1 osnovnošolski otrok 50 % popusta
Dnevni sprehod
image Description
95€ na skupino
1 - 10 oseb
na vsaki dve odrasli osebi 1 predšolski otrok brezplačno
na vsaki dve odrasli osebi 1 osnovnošolski otrok 50 % popusta
Nočni sprehod
image Description
  13€ na osebo
11 - 15 oseb
na vsaki dve odrasli osebi 1 predšolski otrok brezplačno
na vsaki dve odrasli osebi 1 osnovnošolski otrok 50 % popusta
Nočni sprehod
image Description
140€ na skupino
1 - 10 oseb
na vsaki dve odrasli osebi 1 predšolski otrok brezplačno
na vsaki dve odrasli osebi 1 osnovnošolski otrok 50 % popusta

Vstopite na

spletno stran

 
image Description